Declinaties, parallel en contraparallel

Advertenties

Declinatie is een moeilijk woord dat in de astrologie ‘hoogte’ (breedtegraad) betekent. Ik breng je erover op de hoogte met behulp van een fictief flatgebouw dat ergens rondzweeft om te laten zien wat de zichtlijnen zijn.

Stel dat je als planeet (met aan alle kanten ogen), in het midden van de hemelse Bijlmer woont, op de eerste etage van een zwevende flat van tien verdiepingen, tussen twee andere hoge flats in.. Je huisgenoten ken je het beste. Dat zijn de mensen die op dezelfde hoogte naast je leven. Ze staan ten opzichte van jouw niveau conjunct (samen) en parallel (op hetzelfde niveau). Ze zitten als het ware ‘op je lip’. Je naaste buren op dezelfde etage liggen parallel (op hetzelfde niveau), maar hoe verder van je weg, hoe groter de orb en hoe minder ‘conjunct’. De buren van 12 huizen verderop zijn al veel minder met je in contact, ook al lig je op dezelfde lijn.

Berlin,_Mitte,_Leipziger_Strasse,_Komplex_Leipziger_Strasse_01

De directe boven-en benedenburen ze zijn nog steeds ‘conjunct’ (al is het niet parallel). In de astrologie is conjunct EN parallel dus gelijk aan samengaand. Conjunct en NIET parallel is minder close dan parallel en binnen een bepaalde orb (aantal huizen) conjunct. Ben je er nog? Als je een planeet was, net als de buren, dan was je het meest ‘close’ met de planeetburen direct naast, boven en onder je. Er zijn ook overburen. Die op hetzelfde niveau (eerste etage) kun je het best waarnemen. Het zijn de parallelle opposities. Overburen die hoger of lager wonen komen al minder ‘helder’ over.

Wat nu als er een appartementengebouw haaks op jouw flat staat (vierkant aspect van 90 graden) en wat nu over de eerste etage ervan? Je kijkt er schuin op. Als er iemand woont op de 10de heb je een vierkant EN een contraparallel. Je ziet ze duidelijk, maar met een scherpe hoek. En zo kun je zichtlijnen bedenken voor alle aspecten, maar het gaat me nu vooral om die declinaties (parallellen en contra-parallellen).

Equatorial_coordinates

Hier zie je wat declinatie is…

Als je recht tegenover iemand op dezelfde hoogte woont, dan is er een directe confrontatie, een directe zichtlijn. Als er een contra-parallelle zichtlijn is, moet je het hoofd heffen of buigen om te zien. Probeer eens te kijken van de tiende verdieping naar de eerste: dat kost wat moeite. Probeer je nu voor te stellen dat je flatgebouw hoog in de ruimte zweeft (gezien vanaf de aarde) en ergens helemaal aan de andere kant van de wereld zweeft een ander gebouw. Je ziet elkaar misschien niet eens als de bolling van de aarde tussen jullie in staat. Het lijkt me een mooie symboliek voor het ‘onbewuste’ aspect in iemands leven, voor iets dat je je alleen bewust kunt zijn als een buitenstaander je erop wijst. (Oh, dat had je nog nooit zo bekeken…). Zou nu de conclusie moeten zijn dat het parallel conjunct het enige echte conjunct is? Ik denk dat dat zeker opgaat voor een conjunctie met een vaste ster of voor de hoeken van de horoscoop (Ascendant en MC)!

Als je een nauw aspect hebt ,dat tegelijk contra parallel is, zou je dan zelf niet echt zicht hebben op dat aspect van jezelf dat anderen (misschien, soms) wél zien.

Kijk eens naar je parallel en contra parallel aspecten tussen Zon, Maan en planeten die ‘gewone’ aspecten maken, liefst nauwe aspecten. En vraag je eens af, of de contra parallellen iets dat ‘onbewust’ is, verbeelden. Hoe weet je de declinaties in jouw horoscoop? Zie aan het eind van het artikel!

Maar eerst nog even wat aansprekende voorbeelden, als altijd. Zoals: de geboortedag van POTUS Barack Obama, cabaretier Erik van Muiswinkel en presentator Harm Edens. Op die dag (4 augustus 1961) stond er een mooie parallelle combinatie voor succesvolle communicatie in de lucht: Mercurius 20gr41m48s N, Jupiter 20gr35m24N en Pluto 20gr34m1sN. De ‘gewone’ aspecten geven al aan: Mercurius oppositie Jupiter en quintiel Pluto. Er is dus een dubbel verband dat wijst op een erg grote woordenschat. Je zou kunnen denken dat de aspectcombinatie wordt benadrukt (!) door de parallelle positie. Wie op 4 augustus 1961 is geboren kan veel geld verdienen met spreken, zingen of schrijven op elk mogelijk niveau (bijvoorbeeld als handelaar). Als extraatje heeft Obama dan nog de Maan parallel met de Descendant plus Maan driehoek Jupiter voor de nodige populariteit. Ik kijk naar andere Amerikaanse toppolitici:

  1. Hillary Clinton’s vermoedelijke Descendant staat parallel Mars (misschien het belang van haar echtgenoot accentuerend)
  1. Bill Clinton heeft Mars parallel de Ascendant (Hillary en Bill spiegelen elkaar!) en een parallelle conjunctie van Uranus, Pluto en MC. Jupiter is parallel Chiron.
  1. George W. Bush heeft een parallelle Uranus en Node.
  1. John F. Kennedy had Venus parallel met de Zuidermaansknoop en een parallel aspect tussen MC en Saturnus.

En ik vind weinig overeenkomsten… John F. Kennedy’s Saturnus conjunct MC (voortijdig einde loopbaan) wordt nog eens benadrukt door het parallel aspect Saturnus-MC. Meer voorbeelden:

  1. Amanda Knox (van moord verdachte Amerikaanse) met Zon contraparallel Neptunus in het 8ste huis van leven en dood (onbewust ‘dubbel’?)
  1. Bill Cosby met Zon contraparallel Jupiter (onbewust arrogant?)
  1. Dominique Strauss Kahn: Jupiter parallel Descendant; Zon, Mars en Saturnus parallel voor de keiharde man met succes? Dominique Strauss Kahn is van zijn voetstuk gevallen door seksuele escapades en had eerder juist de wind zo mee.
  1. Laat ik eindigen in deze Tour de France-tijd eindigen met Joop Zoetemelk. Hij heeft Jupiter parallel MC met Uranus en Pluto parallel de Ascendant. Jupiter is de buitenplaneet die voor de Zon opkomt, Pluto staat op het MC en Uranus op de Ascendant. Zo wordt de kans op een buitengewoon succes benadrukt!

Uit de mix hierboven kun je afleiden dat het niet zo eenvoudig is om parallellen en contraparallellen van een duiding te voorzien die recht doet aan de persoon zoals je hem of haar ziet, of die de levensloop/loopbaan exact beschrijft. Cafe Astrology doet een poging de parallellen te duiden en neemt de contra’s daarin mee: (http://www.cafeastrology.com/natal/declinationsparallels.html ). De meeste sites duiden het parallel zijn als gelijk aan een conjunctie 9en het contraparallel aspect dan als een oppositie).

Ik denk zelf, dat de parallellen en contraparallellen bewust dan wel onbewust al bestaande aspecten versterken of benadrukken.

NB *)De orb van 16’ vond ik ergens op het internet.

LINK

http://www.astromarkt.nl/out-of-bounds-html/ Over declinaties die de mogelijke hoogte (breedtegraad) van de zon overstijgen en daarom ‘out of bounds’ zijn.

Quote:

Declinaties zijn de hoogteposities van de Zon, Maan en planeten en hangen samen met de breedtegraden op onze planeet, net als de astrologische zodiak. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Kreeftskeerking (23° 26′  Noord, daar waar de Zon op 21 juni recht boven staat) en de Steenbokskeerking (23° 26′  Zuid, daar waar de Zon op 21 december recht boven staat). De evenaar is het startpunt van de astrologische zodiak (0 graden), waar de Zon op 21 maart boven staat. Dan begint de lente…

HOE VIND JE DE DECLINATIES?

Ga naar Astro.com (schrijf je in en maak je horoscoop aan). Kies in de horoscoopweergave voor de ‘additional tables’. De graden van de declinaties staan direct achter de posities van de Zon, Maan en planeten vermeld met als extra N (noorderbreedte) of S (zuiderbreedte). Je zult nu zelf moeten kijken of er sprake is van een parallel (als de planeten bijvoorbeeld beide op 23g N staan) of contraparallel (als de een op 23g N en de ander op 23gZ staat). Je kunt ook kiezen voor een visuele weergave als je een printer bezit. Kies in de Extended Chart Selection voor de optie ‘Special charts’ en vind onderin de lijst ‘3Dimensional Charts’. Print de pagina en vouw deze op de lijn. Plak de bovenkanten vast en dan zie je inderdaad de posities. Maar het blijft moeilijk:).

Wil je mee brainstormen over declinaties, reageren, iets toevoegen of gewoon even kijken op Astromarkt Facebook? Ga dan naar dit adres: https://www.facebook.com/astromarkt

Reacties gesloten