Huissystemen en huisheren

Advertenties

Full_houses_in_poker Een boom opzetten: dat betekent een verhaaltje vertellen. Een kerstboom opzetten is dan een kerstverhaaltje vertellen. Maar hoewel vandaag in mijn huis de kerstboom zijn plekje in de hoek gaat krijgen, is het te vroeg voor een kerstverhaal. Toch kan ik de kerststal dan weer mooi associëren met het begrip ‘huis’ in de astrologie.

De cirkel van de horoscoop wordt opgedeeld in 12 tekens (niet corresponderend met de actuele sterrenbeelden!) en in 12 sectoren. Die verdeling in sectoren kan op verschillende manieren. Je kunt een huis 1/12-deel groot maken en beginnen vanaf de Ascendant (gelijke huissysteem) of de eerste graad van het teken van de Ascendant (heel-teken-huissysteem). Of je kunt vertrouwen op de calculaties van Koch (de meest recente), Placidus (de meest gebruikte), Porphyry, Campanus, Regulus, Morinus en minder bekende als Alcabitius, Vehlow en anderen. Als er zoveel verschillende manieren zijn om de cirkel op te delen in huizen, dan kan er ook geen DE manier zijn. Een complicatie bij het uitproberen van de systemen is, dat er ook al geen 100% overeenstemming is over de vraag welke planeet hoort bij welk teken. Je hebt de klassieke astrologie en de moderne astrologie. De klassiekers gebruiken alleen Zon, Maan (hoewel geen planeet!), Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus als ‘huisheer’. De modernen gebruiken Uranus (voor Waterman), Neptunus (voor Vissen) en Pluto (voor Schorpioen). De twijfelaars gebruiken bijvoorbeeld zowel Saturnus als Uranus voor Waterman. En ook is er geen eenheid als het gaat om de betekenis van de huizen. Ik heb op Astropost gekeken of het waar is dat de verbinding van het 2de of 11de huis met het 10de laat zien dat je rijk bent (wordt) en met het 12de huis verlies van bezit kan worden verwacht. Tegelijk heb ik gekeken of het systeem van hele-tekens of dat van Placidus de beste resultaten gaf. Daarvoor heb ik gekeken naar de horoscopen van Donald Trump, Oprah Winfrey, Bill Gates en anderen. Maar niet naar de horoscopen van jou en mij, de gewone mensen die soms dezelfde fraaie composities hebben als die van de rijken. Die laatste constatering leidt automatisch naar mijn steeds weer herhaalde waarschuwing dat resultaten moeten worden gezien in het licht van de totale horoscoop met medeneming van de omstandigheden (sociaal-economisch, wat is je geslacht, genetische kenmerken en cultuur). In Nederland worden we niet half zo arm of rijk als in de VS, bijvoorbeeld. En wie voor een dubbeltje wordt geboren, wordt zelden een kwartjeJ.

De uitkomst was dat Placidus het vaakst het 2de en 11de huis verbond met het 10de en het minst vaak met het 12de in de horoscopen van rijkaards. Maar die mooie positie van Placidus gaat alleen op als het 2de en 11de in verband met 10 inderdaad wijst op kans op welstand. Zie http://astropost.blogspot.nl/2015/12/wealth-in-chart-with-placidus-and-whole.html

Ik blijf huissystemen en huisheren wantrouwen. Is dat een wonder met heer I OF in 7, OF in 12, OF in 8 OF in 1? En met heer 2 OF in 12 OF in 11, OF in 10? Heer 1 in 12 of 7. Daar kan ik heel veel bomen over opzetten, maar nu even niet. Ik moet even assisteren bij de kerstboom!

PS Full house is het best!

Fijne week!

LINK

Huizen horoscoop duiden

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten